... Nikad ne mogu reći onoliko mudrosti, koliko mogu prešutjeti gluposti !!!!!

Predavanje o bankrotu Hrvatske Helga je vlasnica bara. Svjesna je da su njeni gosti uglavnom  nezaposleni alkoholičari, od kojih bar ne može opstati.

Da riješi taj problem, skovala je novi marketinški plan, koji dozvoljava njezinim gostima da piju "na kredu" (piješ sada / plaćaš kasnije).

Helga bilježi dugove svojih stranaka, dakle praktično im odobrava kredite za piće. To se pročuje uokolo i rezultat je jasan - stranke navale u Helgin bar.

Vrlo brzo njezin bar ima najveći promet u gradu. Pošto mogu piti sa odgodom plaćanja, nitko od gostiju se previše ne sekira, što Helga povremeno digne cijene vina i piva - pića koja se najviše prodaju.

Kao dodatna posljedica toga, dolazi do ogromnog povećanja bruto prihoda.

Mladi i dinamični potpredsjednik lokalne banke prepozna ogroman budući potencijal tih dugova i povećava Helgi kreditni limit u svojoj banci.

Pri tome ne vidi nikakav problem, jer su garancija neplaćeni dugovi nezaposlenih alkoholičara.

Sve to zamijete i eksperti za burzovno poslovanje u centrali banke i dosjete se načina, kako doći do enormnih bonusa.

Dugove alkoholičara pretvore u ALKO-OBVEZNICE.
Tim vrijednosnim papirima se onda trguje na burzi.

Naivni investitori u stvari ne razumiju da su "preporučene" obveznice, koje su kupili, u stvari dugovi nezaposlenih alkoholičara.

Cijena obveznica je stalno rasta i ubrzo one postaju vrijednosni papiri s najvećim prometom na burzi.

Jednog dana (iako cijene obveznica i dalje rastu), menadžer u lokalnoj banci odluči da je došlo vrijeme za naplatu Helginog limita, koji je ona dobila na osnovu odgođenih plaćanja za sva popijena pića.

O tome obavijesti Helgu, a ona zahtijeva naplatu od svojih gostiju. Pošto su oni samo nezaposleni alkoholičari, naravno da ne mogu platiti.

Pošto Helga ne može ispuniti svoje obveze, najavi bankrot. Bar se zatvara, a njezinih 11 zaposlenika ostaje bez posla.

Preko noći cijena ALKO-OBVEZNICA pada za 90%.

Srušena vrijednost obveznica je temeljito načela likvidnost banke: banka više nije mogla odobravati nove kredite, pa je bila zamrznuta i njezina ekonomska aktivnost.

Pošto su dobavljači isto tako Helgi odobravali odgodu plaćanja i čak investirali u obveznice visoke vrijednosti, moraju sada otpisati sav njezin dug, a uz to imaju i 90%-tni gubitak zbog pada vrijednosti obveznica.

Njezin dobavljač vina objavljuje bankrot i zatvara obiteljsko poduzeće, koje je uspješno poslovalo pune tri generacije;

Njezinog dobavljača piva preuzima konkurentska firma, koja odmah zatvara lokalnu pivovaru i otpušta svih 150 radnika.

Na sreću, banka, brokerska firma i njihovi direktori spašeni su multi-milijunskom infuzijom od strane vlade.

Sredstva, koja su bila potrebna za tu dokapitalizaciju, bit će dobivena iz nekoliko novouvedenih poreza, koji padaju na leđa zaposlenih iz srednje klase, koji uglavnom ne piju alkohol i nikada nisu izbliza ni vidjeli Helgin bar.

Jel´sad shvaćamo !?!?! 
Posjetite slijedeće blogove